Op Weg Naar Het VaderHuis
Belangrijke artikelen - klik de link
FOLLOW
Ga naar de inhoud

Achter het Masker

Het Masker

Een masker is een voorwerp of een laag van een bepaald materiaal, dat ertoe dient het gezicht tijdelijk geheel of gedeeltelijk te bedekken, met het oog op vermomming,  medische behandeling, of met het oog op de uitdrukking van een fictief of echt figuur. We komen het dragen van een masker veel tegen bij actie stripfiguren. De meesten van ons kennen Spiderman of Batman wel. Deze fictieve figuren komen op voor de burger door criminelen aan te pakken en dit alles doen ze vermomd, zodat hun ware identiteit niet aan het licht komt. Naast hun normale dagelijkse leven, leiden ze dus nog een ander leven: een dubbel leven via een zichtbare masker en outfit.


Het verwijderen van een masker
Het onzichtbare Masker

Maar er is ook een actieheld die geen masker draagt: Superman. Superman draagt geen masker, maar is toch niet herkenbaar. Hij wordt zelfs niet herkent door zijn collega's en familie. Dit kun je vergelijken met mensen die worstelen met hun innerlijke problemen die ook niet herkenbaar zijn door familie, collega's of naaste vrienden. De ware ik van hen is niet zichtbaar. Ze dragen net als Superman een onzichtbaar masker. Deze mensen kunnen verteren van verdriet. Ik hoorde voor een tijd geleden van een hele goede kennis de uitspraak. Ik ga kapot aan de situatie! Kapot gaan van ellende en verdriet. Hoe kunnen mensen elkaar dit aan doen? Het antwoord is simpel. Egoïsme!

Egoïsme
Egoïsme (uit het Latijn: ego betekent ik), ook wel ik-zucht of zelfzucht genoemd, is een menselijke eigenschap. Het moge duidelijk zijn dat deze personen hun eigen IK op de voorgrond zetten.
Het maakt hierbij niet uit wie hun slachtoffer is. Het kan gaan om hun partner, ouders, broer, zus of hun beste vriend(in).
Deze mensen vinden hun eigen mening belangrijker dan van de persoon die ze zogenaamd lief hebben en ze zijn dan ook overtuigd van hun eigen gelijk, bewust of onbewust.
Egoïstische mensen komen naar de buitenwereld heel joviaal over. Vaak wordt erover deze mensen gezegd: Wat heb jij een leuke man of vrouw! Egoïstische mensen leiden ook een dubbel leven net als hun slachtoffer en dragen dus ook een masker. Waarom gebruik ik de term: slachtoffer? Zo geschreven lijkt het alsof een egoïstisch mens een crimineel is.
Mensen die met egoïstische personen moeten leven: Lijden!

Als zelf lachen niet meer mogelijk is
Lijden
Indien mensen lijden ondergaan ze smart en ellende. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen lichamelijk en geestelijk lijden. Lichamelijk lijden mensen door: wonden, breuken en andere kwalen in het lichaam zelf.
Bij geestelijk of psychisch lijden is er geen aanwijsbaar lichamelijke oorzaak. Het kan dan gaan om angst, depressiviteit, moedeloosheid. Psychisch lijden kan in sommige opzichten zelfs zwaarder zijn dan lichamelijk lijden.
Maar waarom lijden bij jezelf toestaan? Ze denken geen keuze te hebben en berusten in hun situatie en worden gebruikt als een Marionet.
Marionet

Een marionet is een pop waar de speler van die pop aan trekt door middel van touwtjes, die aan armen, benen en of andere lichaamsdelen zijn bevestigd. Eigenlijk is een marionet  een trekpop. In overdrachtelijke zin is een marionet een persoon ( pop ) die zuiver in dienst van iemand anders handelt. In dienst van iemand anders betekent dus: werken voor iemand anders en niet gelijkwaardig zijn aan de poppenspeler.
Er zijn mensen die menen dat hun naaste ook een trekpop is en zitten dus ook voortdurend aan die ( onzichtbare ) touwtjes te trekken, zodat diegene gaat doen wat de speler van hen verlangt. Deze spelers scheppen er behagen in dat een ander zelf niet hoeft te denken of überhaupt een eigen mening mag hebben. Hun wens dien je uit te voeren en graag zonder tegenspraak. Ben jij een trekpop? Dan zit je een een spinnenweb!


Spinnenweb

Een spinnenweb is een door spinnen gemaakte constructie bestaande uit spinsel dat meestal dient als vangnet voor vliegende of springende prooien. Een spinnenweb is zeer licht maar erg stevig, de draden zijn zo dun dat ze niet worden opgemerkt door vliegende insecten. Sommige mannen of vrouwen zitten in hun relatie gevangen in een spinnenweb van hun partner. Net als een spin creëert de partner een netwerk van onzichtbare draden om het slachtoffer heen, waar ze niet meer uit kunnen komen. Ze kleven als het ware vast in het web van die menselijke spin. Uitzicht op een beter leven bestaat er voor hun niet meer. Langzaam worden ze beetje bij beetje uitgezogen. Echt geluk hebben ze nog nooit ervaren en weten dus ook niet wat dat is.

Toneelspelen

Er zijn genoeg evenementen of feesten waarbij een masker wordt gebruikt. Een gemaskerde bal is denk ik wel een van de bekendste, maar ook het griezelfeest Halloween afkomstig uit Ierland en Het Verenigd Koninkrijk en niet uit Amerika zoals de meeste van ons denken. Al deze feesten hebben een ding gemeen: onzichtbaar zijn voor je medemens. Mensen met toneelvrees kunnen met een zichtbaar masker vaak wel toneelspelen voor het publiek, maar zonder masker lukt dat niet. Ik ken een voorbeeld van een drummer van een band die zeer goed kan drummen, maar niet op de voorgrond kan staan voor het publiek. Hij kan wel zonder problemen vermomd met masker en outfit de clown uithangen en het publiek vermaken. Weet je wie ik ben? Nee!, want ik draag een masker, zoals iedereen.

Ieder mens draagt een Masker

Mensen met een masker zien wij wazig. Ze geven niet het juiste beeld van hun innerlijke gevoelens weer. Hun glimlach kan oprecht zijn maar kan ook de ware gevoelens van die persoon bedekken. Ooit afgevraagd waarom dat leuke stel nou uit elkaar is gegaan? Of je komt erachter dat een relatie van goede kennissen heel slecht is. Die waren altijd zo vrolijk en zaten vol humor. Deze mensen dragen dus een masker. Maar niet alleen zij. Misschien draag jezelf ook wel een masker. Ik geloof dat ieder mens een masker draagt. Want ik weet van mijzelf dat ik mijn  gevoelens niet altijd aan de buitenwereld laat zien. Iemand die je door en door vertrouwd wil je nog weleens toelaten, maar ook dat doe je niet altijd. Dus draag ik ook een masker. Toch is het dragen van een masker normaal want je loopt niet met al jouw gevoelens en ellende te koop. Maar waarom lopen we er eigenlijk niet mee te koop? Bang voor het oordeel van een ander. Wat zal hij of zij er wel niet van zeggen? Want we hebben allemaal onze mening wel klaar over diegene.
Indien je beroemd bent dan ontkom je er niet aan dat jouw problemen in het licht van de buitenwereld komen. De media lust hier pap van.

Beroemd maar ongelukkig

Veel artiesten in de muziek en filmwereld zijn beroemd, maar dragen achter hun masker veel verdriet. Een van de bekendste is wel Marilyn  Monroe.
Zij was zeer beroemd en kende een diep ongelukkig leven. Beroemd zijn brengt dus roem, maar vaak geen geluk. Artiesten zoals zij leven niet, maar worden geleefd en dat was bij haar met name het geval in de filmindustrie. De mensen hierachter worden er financieel beter van en de persoon in kwestie is dan ook niet belangrijk voor hun. Achter zulke mensen als Marilyn Monroe schuilt ook een verhaal.
Marilyn Monroe had een moeilijke jeugd. Haar psychische problemen, deels geërfd van haar moeder, verergerden door haar chronische medicijngebruik.
Haar  doodsoorzaak schijnt een acute " barbituraat-vergiftiging " te zijn geweest, als gevolg van een "waarschijnlijke zelfmoord". Het is duidelijk dat de waarheid omtrent haar dood nooit aan het licht zal komen. Ze leidde een leven als een gevangene.

Norma Jeane Baker, 1 juni 1926 – 5 augustus 1962

Marilyn Monroe
Gevangene

Een gevangene die in een gevangenis zit is iemand die veroordeeld is voor een bepaalde daad die hij of zij wel of niet heeft begaan en daarbij kun je dus zelfs onschuldig zijn.
Ook in een relatie met een partner, familie of vrienden kun jij je als een gevangene voelen. Bijvoorbeeld als het jou verboden is om bepaalde dingen te doen of je mag geen contact hebben met iemand terwijl er niets aan de hand is.
Er kunnen jou, voor jou eigen bestwil, dingen worden opgelegd die jij eigenlijk helemaal niet wilt doen en toch dwingt die persoon ze bij jou af.
De satan ziet ons graag als een gevangene van iemand anders of een gevangene in ons eigen lichaam. Hij is de meester in het gevangen houden van mensen en daar gebruikt hij ook die personen voor die een ander gevangen houden. Dus in feite zijn deze personen ook zelf gevangen omdat ze bewust of onbewust naar de satan luisteren en zelf ook geen eigen mening hebben, ook al denken ze zelf die mening wel te hebben.
Geef jezelf de vrijheid!

Vrijheid
Vrijheid is elkaars mening respecteren.  Bij vrijheid dringen we ons eigen mening niet op aan een ander. Doen wij dit wel dan maken wij diegene tot een slaaf van ons eigen denkbeeld. Wij streven er dan naar om een exacte kopie van onszelf, bij die ander, te maken. Die ander zal hierdoor zijn of haar eigenwaarde helemaal gaan verliezen. Een mens wordt in vrijheid geboren. Jij die jouw mening aan een ander opdringt zou het toch ook niet leuk vinden om onder druk van een ander zijn mening te moeten leven? Wat gij niet wilt wat u geschiedt  doet dat ook een ander niet. Vrijheid schenkt God ons bij onze geboorte. Laat jou die vrijheid niet afnemen door wie dan ook. Doe jij dit wel dan verlies jij je eigenwaarde.

Eigenwaarde Verlies
Eigenwaarde verlies is niet meer deelnemen aan het echte leven zoals is bedoeld. Heb je eigenwaarde verlies dan ontstaan stress klachten en allerlei andere gezondheidsklachten zoals vermoeidheid.
Mensen met een eigenwaarde verlies hebben een minderwaardigheidscomplex. Ze voelen zich minder waard dan anderen en hebben daardoor een negatief zelfbeeld.
Jammer genoeg worden mensen met een negatief zelfbeeld, vanwege hun goedheid, misbruikt door mensen met een positief zelfbeeld met als resultaat nog meer eigenwaarde verlies.
Zit jij met eigenwaarde verlies dan ben jij de enige die deze cirkel waarin jij zit kan doorbreken door altijd voor jezelf te kiezen.

Kiezen

Kiezen voor jezelf is niet eenvoudig maar wel een must. Als jij gaat stemmen bij de Kamerverkiezingen dan stem je voor een bepaalde partij en persoon die jou aanspreekt.
Voor jezelf kiezen is ook stemmen, maar dan op een geweldig lief en mooi persoon die het waard is om naar buiten te mogen treden en niet onder de druk van een ander hoeft te leven.
Kijk in de spiegel hoe bijzonder jij bent en ontdek jouw eigen nieuwe leven door voor jezelf te kiezen. Iedereen heeft het recht op een gelukkig leven en er is maar een die jou uiteindelijk echt gelukkig kan maken en dat ben jijzelf.
Je zult zien als je dit doet dat er een heel nieuw mens te voorschijn komt met de Naam...............  ( hier mag jij je naam invullen.)

Gods rijke zegen toegewenst!

11 april 2016

Terug naar de inhoud